Sammenmaksaa ja perunapyreetä

Attilus-resepti

AINESOSAT

4 annosta

Maris piper -perunoita kuorittuna400 g
Maitoa2 rkl
Hieman suolattua voita kuutioina150 g
Valkosipulinkynttä viipaleina2
Oliiviöljyä1 rkl
Voita2 rkl
Suolaa ja pippuria maun mukaan
Öljyä1 rkl
Voita1 rkl
Parsakaalin nuppuja100 g
Kokonainen tryffeli20 g
Tryffeliöljyä maustamiseen1 rkl
Tuoretta sammen maksaa200 g

VALMISTUS

1. Leikkaa perunat suuriksi tasakokoisiksi paloiksi, laita keskikokoiseen kattilaan ja jätä kylmän juoksevan hanan alle 5 minuutiksi ylimääräisen tärkkelyksen poistamiseksi.

2. Aseta kattila lämmölle ja mausta vesi suolalla. Kiehauta vesi, lisää perunat ja keitä 20 minuuttia tai kunnes perunat rikkoutuvat helposti veitsellä.

3. Valuta perunat ja anna kuivua 10 minuuttia.

4. Muussaa perunat puristimella, laita takaisin kattilaan, lisää maito ja vatkaa puulusikalla, kunnes muussi on tasainen.

5. Aseta kattila perunaseoksen kanssa alhaiselle lämmölle ja lisää sitten hitaasti voita, samalla puulusikalla vatkaten. Kun kaikki voi on lisätty, mausta suolalla ja pippurilla, peitä ja jätä lämpimään paikkaan.

6. Kuumenna öljy tarttumattomassa keskikokoisessa paistinpannussa keskilämmöllä. Lisää valkosipuli ja kypsytä aavistuksen kultaiseksi, poista sitten öljystä ja aseta sivuun, lisää voi paistinpannuun ja lisää hieman lämpöä. Kun voin alkaa ruskettua, lisää sammenmaksa ja mausta suolalla ja pippurilla. Kypsennä 3 minuuttia kummaltakin puolelta tai kun maksa on kypsää. Poista maksa pannusta ja jätä lepäämään lämpimään paikkaan.

7. Kuumenna öljy ja voi toisessa tarttumattomassa pannussa. Kun voi alkaa ruskettua, lisää parsakaali ja keitä 2 minuuttia, poista sitten pannusta.

8. Sekoita vielä perunamuussia ja jaa 4 lämpimään kulhoon. Lisää sammen maksa, parsakaali ja paahdettu valkosipuli.

9. Viipaloi tryffeli viipaloijalla kulhoon, ripottele päälle tryffeliöljyä ja tarjoile.