Mustan kaviaarin valitseminen

Aloittelija voi helposti hämmentyä kaviaaria ostaessaan. Varsinkin kun tarjolla on laaja valikoima mätiä. Poikkeuksellisen laadukkan kaviaarin löytäminen hyvään hintaan ei silti ole hankalaa, jos tiedät mitä etsit, ja mistä löytää asiaankuuluvat tiedot.

Kaviaari on kallista. Isompi hinta ei kuitenkaan välttämättä takaa parempaa kaviaaria. Kaviaarin ostamiseen kannattaa siis valmistautua. Aitoa sammen kaviaaria on neljä eri vaihtoehtoa: Baerii, Sevruga, Oscietra ja Beluga; jokainen oma sampilajinsa.

Valinnassa on viisi keskeistä asiaa, jotka on hyvä tietää:


1) Kuinka tarkistaa rasian kaviaarilajike

Kaviaarin harvinaisessa maailmassa merkinnät rasian etupuolella voivat hämmentää, joten sinun täytyisi tietää tarkalleen kuinka tunnistaa mitä rasia sisältää. On todella helppo selvittää, mitä aiot nauttia ja missä se on tuotettu. Nämä tiedot löytyvät kauppiassivustoilta &mdash luotettavat kaviaarikauppiaat antavat aina yksityiskohtaisen kuvauksen kaviaareistaan. Jos olet kaupassa, pyydä rasia nähtäväksesi ja lue etiketin CITES-koodi. Se löytyy jokaisesta laillisesta kaviaarirasiasta.

CITES-koodissa on kaikki tiedot, joita tarvitset vertailuun, kaviaarin sampilajeista keräysmaahan.


Kun vertaat hintoja kauppiaiden välillä, muista, että eri sampilajien ja tuottajamaiden kaviaari vaihtelee hinnaltaan reilusti. Jos aiot ostaa netistä kaviaaria (joka on nykyään sekä kätevää että turvallista), näiden tietojen tulisi olla selvästi saatavilla. Jotakin hämärää voi olla tekeillä, jos selitys kuulostaa epämääräiseltä (esimerkiksi "toimitamme kaviaarimme eri tuottajilta" tai "valitsemme huolella maailman johtavilta tuottajilta parhaan kaviaarin")!

CITES-koodin tärkeimmät tiedot:

● Kolme ensimmäistä kirjainta ovat koodi kaviaarin sampilajille, esim. BAE tarkoittaa Baerii (Siberian-kaviaaria tuottava sampi), GUE on Gueldenstaedtii (sampi, joka tuottaa Oscietra-kaviaaria), HUS on Huso Huso (Beluga) jne.
● Kolmas kirjainsarja kertoo alkuperämaan, jossa kaviaari on kerätty. Esimerkiksi DE on Saksa, RU Venäjä, IR Iran, IT Italia jne.

Lisätietoja CITES-etiketin tulkitsemisesta löytyy tästä.


2) Kuinka tarkistaa keräysmaa

CITES-koodi näyttää maan, missä kaviaari on kerätty kaloista. Monet kaviaarikauppiaat ovat itse asiassa kaviaarin jälleenmyyjiä, pakkaavat tuodut tuotteet uudelleen ja merkitsevät sen uudelleen omalla tuotemerkillään. Kriteerit, joita kauppiaat käyttävät tukkuliikkeen valinnassa, eivät ole aina läpinäkyviä.


3) Laadun arviointi

Ehkä hankalin asia aloittelijalle. Laadun arviointi edellyttää perusteellista tietoa tuotantomenetelmistä aina kalanhoidosta, jalostuksesta ja ruokinnasta kaviaarin jalostukseen ja kypsyttämiseen sekä pakkaus- ja kuljetusolosuhteisiin.

Neuvomme:

● valitse suoraan "tilalta pöytään"-tuottaja jälleenmyyjän sijaan (koska heidän maineensa on korkeasta laadusta riippuvainen)
● valitse kaviaari maista, joilla on hyvät liiketoimintatavat sekä tiukat ja eettiset tuotantosäännöt
● ota selvää tuotantomenetelmistä ja laatusitoumuksista myyjien sivustoilta


4) Kaviaarin mausta

Ensimmäinen tärkeä asia tietää ennen maistelua on, että on olemassa kahdenlaisia kaviaaria, jotka eroavat tuotantomenetelmiltään: pastöroitu ja Malossol.

Pastörointi edellyttää kaviaarin lämpökäsittelyä sen säilyvyysajan lisäämiseksi. Usein tämä prosessi muuttaa makua. Sen lisäksi osa tuotteen terveysominaisuuksista voi hävitä.

Malossol-menetelmä puolestaan säilyttää alkuperäisenä sekä tuotteen että maun. Malossol-kaviaari sisältää vain mätiä, jossa on alle 5 % suolaa ja pieni määrä säilöntäainetta (booraksi E285), joka auttaa pitämään kaviaarin tuoreena noin kolme kuukautta.

Ostamalla kaviaarisi suoraan hyvämaineiselta tuottajalta löydät todennäköisimmin etsimäsi ainutlaatuisen kaviaarin maun.

Ajan ja kokemuksen myötä kehität omat mieltymyksesi. Pidätkö Oscietra-kaviaarin voisesta täyteläisyydestä ja pähkinäisestä mausta? Tai ehkä Siberian-kaviaarin voimakkaampi kalaisuus ja suolaisuus maistuvat sinulle paremmin?


5) Hinta

Korkea hinta voi viitata harvinaisempaan kaviaariin, mutta ei välttämättä tarkoita, että se maistuu parhaalta tai on parasta laatua. Toisaalta alhainen hinta voi viitata huonoon laatuun tai jopa kaviaarin korvikkeeseen. Asiantuntijat sen sijaan saavat erittäin laadukasta kaviaaria suhteellisen edullisin hinnoin suoraan tuottajilta. Hinnat tietysti vaihtelevat kaviaarilajista riippuen. Vertaile eri myyjien samankokoisten rasioiden hintoja joko verkossa tai kaupoissa, jos tiedät haluamasi lajikkeen tai makumieltymyksesi.

Toivottavasti tämä opas auttaa sinua matkalla makujen maagiselle löytöretkelle. Kaviaarin maailmassa on runsaasti perinteitä ja mystiikkaa, mutta tämän ei pitäisi estää aloittelijoita. Jos tiedät, mitä etsit ja mistä löytää asiaankuuluvat tiedot, poikkeuksellisen kaviaarin löytäminen edulliseen hintaan ei todellakaan ole niin hankalaa!

Onnea matkaan!